آموزش تصویری عیب یابی استارت خودرو به زبان ساده +فیلم

در این مطلب بصورت تصویری و با کمک چند فیلم و نکته مهم، عیب یابی استارت خودرو را به شما آموزش می دهیم. دقت کنید که می توانید با استفاده از این بسته آموزشی، عیب
آموزش تصویری عیب یابی استارت خودرو به زبان ساده +فیلم

در این مطلب بصورت تصویری و با کمک چند فیلم و نکته مهم، عیب یابی استارت خودرو را به شما آموزش می دهیم. دقت کنید که می توانید با استفاده از این بسته آموزشی، عیب یابی خودرو را بصورت خودآموز یاد بگیرید.

بخش اول– فیلم های آموزشی

 

بخش دوم– نکات مهم استارت خودرو

برای روشن شدن موتور ماشین نیاز هست که موتور در ابتدا مقداری سرعت داشته باشد تا سوخت و هوا وارد سیلندر شده و سیکل احتراق آغاز شود ، استارت الکتریکی با به حرکت در آوردم محور خود، چرخ دنده های کوک خودش را با چرخ دنده های بزرگ موتور درگیر می کند و این چرخش را ایجاد می کند. معمولا استارت در پشت و کنار موتور نصب می شود، استارت برای انجام کار خود به نیروی الکتریکی زیادی نیاز دارد که این نیرو به وسیله ی کابل از باتری تامین می شود.

سوییچ استارت برای خاموش و روشن کردن موتور استارت به سرعت انجام می شود تا جلوی صدمه دیدن قطعات را بگیرد، هم چنین از سوییچ های معمولی استارت نمی توان استفاد کرد زیرا جریان برق زیادی باید از آن عبور کند ، در این سیستم تعدادی فنر بازگشتی وجود دارد که پس از روشن شدن احتراق موتور وظیفه دارند استارت را قطع کنند. همچنین در داخل استارت چرخ دنده ای وجود دارد که پس از روشن شدن موتور و حرکت ماشین مانع از این میشود که موتور ماشین ، موتور استارت را به سرعت به حرکت درآورد و به آن اسیب برساند ، این چرخ دنده حالتی دارد که فقط در جهتی که استارت موتور را بچرخاند درگیر میشود.

 

تعمیر خودرو

توی این پک های فوق العاده، تعمیرات خودرو رو جوری یاد میگیری که تو هیچ کلاس آموزشی یا پک دیگه ای نه دیدی نه شنیدی! تعمیرات خودرو رو سریع یاد بگیر و حسابی پول دربیار! 

 

در صورتیکه خودرو شما استارت نخورد علت می تواند یکی از موارد زیر باشد:
1-باتری تمام شده (دشارژ شده، یا خالی شده، یا خراب شده).
2-سیم کشی استارت یا سوئیچ قطع شده.
3-خرابی استارت، یا سیم کشی و اتصالات.
4-موتور قفل شده: امکان دارد که یاتاقان های میل لنگ یا شاتون ها چسبیده باشند، یا اینکه دنده استارت شکسته و لای فلایویل رفته باشد.
5- خراب شدن سلکتور گیربکس. در خودروهای اتومات، خراب شدن سلکتور گیربکس اتوماتیک، می تواند باعث استارت نخوردن خودرو شود.

1-برای تشخیص سلامت باتری، به ولت متر نیاز دارید، در صورتیکه دسترسی به ولت متر نداشتید، چراغ های جلوی ماشین را روشن کنید و نور بالا بزنید، اگر باتری شما سالم باشد، باید نور چراغ ها عادی باشند.

2-اگر لحظه چرخاندن سوئیچ برای استارت زدن، چراغ های پشت آمپر روشن می شوند و صدایی هرچند خفیف می شنوید، موضوع قطع شدن سیم کشی استارت منتفی است. اگر چراغ های پشت آمپر یک لحظه خاموش می شوند و صدای” تق” می شنوید، احتمالا علت استارت نخوردن، خرابی موتور استارتر یا سیم کشی استارتر است.

مطلب مشابه: آموزش تصویری عیب یابی موتور خودرو به زبان ساده

3- در صورتیکه هیچکدام از حالات قبل وجود نداشت، یعنی باتری، استارتر و سیم کشی آن سالم بودند، احتمالا موتور ماشین قفل کرده است. برای پی بردن به این موضوع، (فقط برای گیربکس دنده ای، نه اتومات) دنده را در وضعیت 5 قرار داده و ماشین را هل دهید، اگر ماشین حرکت کرد، یعنی موتور قفل نیست، ولی اگر حرکت نکرد، یعنی موتور شما قفل شده است.

 

چرب زبان

با این اپلیکیشن ساده، هر زبانی رو فقط با روزانه 5 دقیقه گوش دادن، توی 80 روز مثل بلبل حرف بزن! بهترین متد روز، همزمان تقویت حافظه، آموزش تصویری با کمترین قیمت ممکن!

 

4- گیربکس های اتوماتیک به گونه ای طراحی شده اند که وقتی دسته دنده (Lever) در وضعیت R، یا D باشد، موتور استارت نمی خورد. در صورت خرابی سلکتور گیربکس اتوماتیک، پیام وضعیت گیربکس به درستی به ECU ارسال نشده و خودرو استارت نمی خورد.

چهار عنصر زیر باید در موتور احتراق داخلی جمع شود تا روشن شود:
1- مخلوط هوا – سوخت قابل احتراق
2- حرکت تراکم
3- نوعی سیستم اشتغال
4- حداقل دور راه اندازی لازم (در حدود 100 دور بر دقیقه)(استارت)

برای تامین سه عنصر نخست باید عنصر چهارم یعنی حداقل دور راه اندازی لازم را تامین کرد. این کار را استارت انجام می دهد.

توانایی دستیابی به این دور حداقل نیز خود تابع چند عامل است:
1- ولتاژ نامی سیستم راه اندازی
2- حداقل دمای محتمل که باید بتوان موتور را در ان دما روشن کرد این دما را دمای حد راه اندازی می نامند
3- مقاومت موتور گردانی . به عبارت دیگر گشتاور لازم برای موتور گردانی در دمای حد راه اندازی
4- مشخصه های باتری
5- افت ولتاژ بین باتری و استارت
6- نسبت دنده استارت به دنده فلایویل
7- مشخصه های استارت
8- حداقل دور لازم برای موتور گردانی در دمای حد راه اندازی

استارت خودرو

اگر در یک میدان مغناطیسی یک میله رسانا حامل جریان برق قرار دهیم و می دانیم هر سیم حامل جریان برق در اطراف آن میدان مغناطیسی تولید می شود که این میدان با میدان مغناطیسی اصلی بر هم نیرو وارد کرده سپس حرکت میله هادی می شود.حال اگربجای یک میله هادی از یک قاب و دو نیم حلقه مطابق شکل استفاده کنیم هنگامیکه جریان از طریق دو نیم حلقه به قاب ارسال شود و با توجه به جهت جریان در داخل قاب میدان مغناطیسی بوجود آمده اگرتشکیل قطب های همنام دهد باعث حرکت قاب و اگرتشکیل قطب های غیرهمنام دهد باعث جذب قاب می شود. در موتور های الکتریکی جهت جریان را طوری انتخاب کرده که تشکیل قطب های همنام دهد و باعث چرخش قاب شود.

وظیفه آنها تولید میدان مغناطیسی بسیار قوی است و با توجه به نوع کلاف های بالشتک ها جریان زیادی از آن عبور کرده و باعث تولید میدان مغناطیسی می شود .

استارت ها از نوع اتصال بالشتک ها به دو صورت سری و موازی طراحی می شوند:

1- نوع سری: در این نوع از بالشتک جریان برق واردکلاف های بالشتک شده و پس از عبوراز بالشتک ها از طریق ذغال مثبت وارد کلافهای آرمیچر شده و از طریق ذغال منقی به بدنه استارت متصل شده و مدار استارت کامل می شود .

2- نوع موازی: در این نوع استارت جریان برق باطری ابتدا وارد ذغال های مثبت شده و از طریق ذغال مثبت به دو بالشتک مجاور هم رسیده و از طریق بالشتک مستقیم بدنه می شود یعنی بالشتک ها نسبت به آرمیچر موازی می باشند .

با عبور جریان زیاد از آرمیچر میدان مغناطیسی قوی ایجاد می شود و طبق قانون موتور های الکتریکی میدان تولیدی آرمیچر با میدان تولیدی بالشتک ها بر هم نیرو وارد می کنند و باعث چرخش آرمیچر می شود .

جریان عبوری بالشتک ها و آرمیچر از طریق ذغال انجام می گیرد و جنس ذغال ها از مس و کربن بوده و مقدار مس آن بیشتر است تا اتلاف انرژی کمتر و در برابر عبور جریان زیاد و گرما مقاومت داشته باشد . استارت ها در دو نوع دو و چهار ذغاله هستند.

وظیفه دنده استارت همانند دنده واسطه عمل کرده و نیروی استارت را به فلایویل منتقل می کند. دنده استارت دارای یک مجموعه بنام کلاچ یکطرفه می باشد که نیرو را در یک جهت منتقل کرده و در جهت دیگر بصورت هرز میگردد.

1- دنده مارپیچی:
در این نوع استارت اتومات جدا از استارت است و عیب این نوع استارت ها این بود که گاها دنده استارت پس از روشن شدن موتور گیر میکرد. هنگامیکه برق سوئیچ اتومات را تحریک می کند از طریق اتومات استارت در همان لحظه جریان کمی به موتور استارت رسیده و استارت به آرامی می چرخد در این حالت دنده استارت روی شفت حرکت مخالف کرده به دنده فلایویل نزدیک می شود و در لحظه ای جریان اصلی برق از طریق کنتاکت اتصال دهنده به موتور استارت رسیده و باعث می شود نیرویی به دنده استارت وارد گردد که همان نیروی گریز از مرکز که مخالف گردش شفت آرمیچر بوده و باعث درگیری کامل و بیرون نزدن دنده استارت می شود و سبب چرخش فلایویل می شود . هنگامیکه موتور روشن شد دور دنده فلایویل دنده استارت را به عقب می راند ، در پشت دنده استارت یک فنر بزرگ پیچشی تعبییه شده و ضربه دنده استارت را مستهلک میکند .

2-مارپیچی کشویی:
در این نوع استارت اتومات استارت دو وظیفه در حین راه اندازی موتور استارت دارد:
الف- ارسال برق اصلی باطری به موتور استارت
ب- به حرکت در آوردن (به جلو بردن) دنده استارت جهت درگیر ی با دنده فلایویل برای گردش موتور

در این استارت، اتومات استارت دارای دو عدد سیم پیچ بوده که یکی از سیم پیچها نازک با تعداد دور زیاد و بصورت موازی وصل شده بنام سیم پیچ نگهدارنده و دیگری از سیم ضخیم با تعداد دور کم و بصورت سری متصل شده بنام سیم پیچ کشنده و هنگامیکه سوئیچ را در مرحله استارت قرار می دهیم جریان از طریق سوئیچ به سلونوئید استارت رسیده که به دو سر مشترک سیم پیچ نگهدارنده و کشنده وصل شده در ابتدا جریان از هر دو سیم پیچ عبور کرده و باعث تولید میدان مغناطیسی قوی شده و این حالت باعث جذب پیستون یا پلانچر اتومات به طرف داخل می شود با حرکت پیستوندو عمل صورت می گیرد:
1- دیسک کنتاکت دهنده اتصال به پیچهای M و B که B اتومات به برق باطری و M به موتور استارت وصل شده می شود. برق باطری از طریق اتومات وارد موتور استارت شده و در این حالت سیم پیچ کشنده چون بثورت سری بوده از مدار خارج می شود و سیم پیچ نکهدارنده پیستون را نگه می دارد و باعث چرخش استارت می شود.
2- از طرف دیگر حرکت پیستون یا پلانچر به طرف داخل باعث حرکت ماهک دنده استارت بطرف جلو شده و دنده استارت با دنده فلایویل درگیر می شود. با قطع برق سوئیچ از حالت استارت برق اتومات استارت قطع شده و میدان مغناطیسی آن از بین می رود و همین امر باعث می شود فنر برگشت دهنده پیستون را به جلو برده و دنده استارت با توجه به مکانیزم خود به عقب بر گردد و اتصال کنتاکت دهنده نیز ترمینال B و M را از هم جدا می کند و استارت از چرخش می ایستد . عاملی که وجود اتومات استارت را یک ضرورت برای استارت می کند بخاطر عبور جریان خیلی زیاد است ، هیچ کلید و سوئیچی نمی تواند این جریان زیاد را تحمل کند زیرا زود ذوب می شود .
3-آرمیچر کشویی: این نوع استارت ها که برای کامیون ها و اتوبوس ها استفاده می شود دارای سیم پیچ کشنده و سیم پیبچ کمک می باشد و مجموعه آرمیچر جهت درگیر شدن با فلایویل حرکت می کند همچنین دارای کلاچ چند صفحه ای که در زمان استارت زدن حرکت را انتقال و در زمان روشن شدن حرکت را منتقل نمی کند.

برای بدست آوردن گشتاور بیشتر جهت چرخاندن راحت تر موتور هایی که تعداد سیلندر بیشتر دارند و یا حجم موتور آنها بالاتر است از چرخدنده سیاره ای استفاده می کنند که قطعه ای بنام گیربکس به واحد استارت اضافه گشته که دور آرمیچر استارت توسط این واحد چرخدنده ها به گشتاور تبدیل گشته و بنابرای حجم و فضای اشغالی توسط استارت در اتومبیل کاهش و از طرفی جریان مصرفی نیز کم می شود .

بوش استارت: بوش ها محل تکیه گاه شفت آرمیچر استارت می باشد و هر استارت معمولا دارای دو عدد بوش که محل نصب آنها در درپوش عقب و جلو می باشد .

استارت با درگیری لخت
در همه خودروها استارت باید فقط در مرحله راه اندازی با دنده فلایول درگیر باشد. اگر استارت با دنده فلایویل درگیر بماند موتور با دور بالا ان را به کار می اندازد و استارت به سرعت خورد می شود. بیش از 80 سال از استارت با درگیری لخت استفاده شده است و این نوع استارت به تدریج از رده خارج شده است این استارت چهار قطب و چهار زغال دارد و روی خودروهای بنزینی متوسط نصب می شد.
این استارت به وسیله یک دنده پینیون کوچک با دنده فلایویل درگیر می شود دنده استارت و بوشی که با محور آرمیچر اتصال هزار خاری دارد طوری رزوه شده اند که وقتی استارت از طریق رله به کار می افتد آرمیچر بوش را در داخل دنده استارت می چرخاند دنده استارت به سبب لختی ساکن می ماند و چون بوش در داخل ان می چرخاند با دنده فلایویل درگیر می شود.

مطلب مشابه: دانلود 10 درس آموزش تعمیرات ای سی یو ecu خودرو (رایگان)

وقتی موتور روشن می شود دنده استارت را سریعتر از محور آرمیچر می چرخاند و همین باعث می شود که دنده استارت دوباره روی بوش بپیچد و از درگیری با دنده فلایویل آزاد شود وقتی دنده استارت برای اولین بار گشتاور را از آرمیچر می گیرد و نیز هنگامی که موتور دنده استارت را از درگیری خارج می کند فنری ضربه ایجاد شده را جذب می کند. یکی از مشکلات اصلی این نوع استارت ماهیت خشن درگیری دنده استارت با دنده فلایویل بود.

در نتیجه این نوع درگیری دنده استارت و دنده فلایویل خیلی زود سائیده می شدند در بعضی کاربردها دنده استارت در حین موتور گردانی و پیش از انکه موتور کاملا روشن شود از درگیری خارج می شود دنده استارت در معرض خطر گریپاژ کردن بر اثر گرد و غبار حاصل از کلاچ نیز بود.

غالبا روغنکاری مکانیسم دنده استارت سبب جذب گرد و غبار بیشتر و در نتیجه جلوگیری از درگیری می شد با استفاده از استارتهای از پیش درگیر بسیاری از این مشکلات حل شد.

استارت از پیش درگیر
امروزه بیشتر خودروها استارت از پیش درگیر دارند در این نوع استارت دنده استارت به صورت مطمئنی با دنده فلایویل درگیر است و توان کامل فقط هنگامی اعمال می شود که این دو به صورت کامل با هم درگیر شده باشند در این حالت چرخدندها زودتر از موعد مقرر از درگیری خارج نمی شوند زیرا با اتوماتیک استارت دنده استارت را در وضعیت درگیر نگه می دارد دنده استارت کلاچ یک طرفه ای دارد که مانع چرخیدن ان توسط دنده فلایویل می شود.

وقتی موتور روشن و سویچ رها می شود جریان اصلی برق قطع می شود و هسته اتوماتیک و دنده استارت بر اثر نیروی کشش فنر به وضعیتهای اولیه خود باز می گردد فنری که روی هسته تعبیه شده است پیش از خلاصی دنده استارت از درگیری با پایان حرکت خود مجموعه ای از کنتاکتها مسی سنگین کار را می بندد این کنتاکتها توان کامل باتری را به مدار اصلی موتور دنده فلایویل کنتاکتها اصلی را باز می کند.

بوبینی است که دارای دو سیم پیچ کشنده و نگهدارنده بوده و وظیفه دارد:
۱- برق استارت را وصل کند
۲- دنده استارت را جلو برده و با فلایویل درگیر کند.

بخش های مختلف استارت خودرو 1

باز هم هرگونه سوالی درباره عیب یابی استارت خودرو دارید یا نظری در این زمینه دارید، در بخش نظرات با ما مطرح کنید.

 

منبع: هنر فردی
هنر فردی
رایگان
دریافت فایل
دوشنبه 8 بهمن 1403، ساعت 08:11